Kruidentherapie

Van oudsher werden kruiden en planten gebruikt ter bevordering van gezondheid van het menselijk lichaam.
In voedsel bijvoorbeeld zorgt de toepassing van kruiden niet alleen dat het eten beter smaakt, maar ook dat je lichaam het voedsel goed tot beter kan verteren.

In Europa is de geneeskrachtige werking van kruiden en planten in natuurlijke vorm een aspect van geneeskunde dat vooral bekend is bij een kleiner publiek. De meesten van ons zullen toch sneller denken aan een pharmaceutisch geneesmiddel als remedie, hoewel deze ‘medicijnen’ gebaseerd zijn op de werkzame stoffen in kruiden en planten en een synthetische reproductie zijn van de natuurlijke stof.

In de Oriënt en met name China, wordt de toepassing van kruiden als therapie gezien als een onmisbaar onderdeel en een algemeen geaccepteerde manier van genezing. De meeste planten, die gebruikt worden kennen we ook in het Westen als geneeskrachtig. Andere planten daarentegen kennen we weer alleen als sierplant.
De opgedane kennis, is gebaseerd op de praktijkervaring van duizenden jaren toepassen en toepassen van de kruiden. Door de eeuwen heen zijn op deze manier formules ontwikkeld, die keer op keer hun positieve effect bewijzen. De formules zijn zo samengesteld dat een optimaal herstel van balans en harmonie bereikt kan worden.

Bij ChinaMedic werken we met kruiden in de ‘Jing Fang’ traditie. Dit betekent dat we ons houden aan de vastgestelde en beproefde formules overgedragen via een complete leer bestaande uit vier volumes. In deze volumes worden niet alleen de verschillende kruiden uitvoerig beschreven, maar ook de fysiologie van de mens en hun samenhang.
De kruiden die wij gebruiken zijn uitsluitend plantaardig en van de hoogst mogelijke kwaliteit. Naast het ter plekke voorbereiden van de gedroogde kruiden voor het maken van een kruidenthee, kunt u de kruiden ook innemen als tablet, korrel of poeder.

Huang Di Nei Jing

Het 2000 jaar oude boek van de Gele Keizer waarin de fysiologie van het lichaam, de meridianen en organen, hun samenhang en functioneren uitvoerig wordt beschreven.

Shan Han Lun

Verzameld werk van ziektebeelden en remedies. Geschreven vóór het jaar 220 en daarmee bijna 2000 jaar oud en één van de eerste complete medische tekstboeken ter wereld. Het boek bevat 113 formules verdeeld over 6 categorieën.

Shen Nong Ben Cao Jing

Meer dan 2000 jaar oud boek met daarin de beschrijving van 365 planten en hun werking.
Gezegd wordt dat Shen Dong de landbouw heeft uitgevonden gebaseerd op zijn bevindingen en contact met de natuur.

Jin Gui Yao Lue

Encyclopedie voor kruidenformules opgetekend bijna 2000 jaar geleden.

MET DE KRACHT VAN DE NATUUR

Mineralen en Vitaminen

De bouwstenen van het lichaam zijn enzymen, mineralen en vitaminen. Normaal gesproken haal je deze bouwstenen uit voeding. Wanneer je door bijvoorbeeld enige tijd eenzijdige voeding of kwalitatief lage voeding tot je hebt genomen of leeft in een vervuilde omgeving kunnen je lichamelijke reserves sneller afnemen dan toenemen, waardoor er op den duur een (chronisch) tekort aan bouwstenen ontstaat.
Een manier om in korte tijd je reserves aan te vullen is het nemen van supplementen, mits de juiste voor jou gestel en lichaam. In geval van ziekte kan het zijn dat er sprake is van een nog grotere uitputting dan normaal. Onder begeleiding van een arts is het dan mogelijk om mineralen en vitamines in sterk verhoogde concentraties te neem om zo het herstellende vermogen van je lichaam ter vergroten.
Onder de naam orthomoleculaire therapie is deze manier van behandelen bekent bij het grotere publiek.
Bij ChinaMedic is Kasha Yang opgeleid tot orthomoleculair therapeut en gebruikt deze kennis als ondersteuning in haar acupunctuurbehandelingen.

Voeding

Ter voorkoming van ziektes of zwakhedes in je lichaam is het eten van de juiste voeding voor je lichaam een van de meest eenvoudige manieren om dit te realiseren.
Een belangrijk punt is het leren afstemmen van de voeding op je lichaam. Leer luisteren naar je eigen lichamelijke behoeftes. Niet iedereen heeft baat bij hetzelfde eetprogramma. Zo knapt de een helemaal op van een goede salade, zo heeft de ander meer behoefte aan een warme hap. Eet de een vroeg en de ander laat.
Voorwaarden die voor iedereen gelden om een zo optimaal effect hebben zijn van voeding:

  • Eet levend voedsel: In de praktijk betekent dit zo vers mogelijk en het liefst zo vanuit de grond op je bord. Nu is dit laatste, zeker wanneer je in een grote stad woont, meestal niet haalbaar. In dat geval eet groente en fruit dan zo snel mogelijk op. Hoe langer iets blijft liggen, hoe minder voedingsstoffen (leven) het bevat. Voorgesneden groenten zijn misschien gemakkelijk, maar hebben veel minder voedingsstoffen dan ongesneden groenten. Hoe minder bewerkt en hoe minder toevoegingen hoe beter.
  • Eet in het seizoen: Groente en fruit geven de meeste voedingswaarde wanneer ze worden geoogst in het seizoen. Dit zie je aan de grootte en proef je aan de smaak. Verkoel je lichaam in de zomer met salades en verwarm je lichaam in de winter door steviger en warm te eten. Zie voor meer uitgebreide informatie over leven met de seizoenen Tips per seizoen onder het tabblad Actueel
  • Grotendeels groente: Laat een groot gedeelte van je maaltijd bestaan uit groentes. Zeker wanneer je je wat slapjes of niet lekker voelt is het eten van groene bladgroentes een van de manieren om je lichaam te voorzien van de benodigde bouwstoffen om cellen op te bouwen en ziektekiemen te elimineren.

Bij ChinaMedic kunnen we je uitgebreid informeren en op weg helpen voor het vinden en toepassen van een uitgebalanceerd voedingspatroon. Of je het doet omdat je wilt afvallen, omdat je gezonder wil leven of gewoon omdat je interesse hebt in voeding, wij help je er graag bij.

Veel gestelde vragen

Is Acupunctuur goed voor je?

Acupunctuur wordt al duizenden jaren ingezet voor het verhelpen en verbeteren van een groot scala aan ziektes en klachten. Voor een acupuncturist is de benadering simpel: energie stroomt of het stroomt niet. De symptomen laten zien waar in het lichaam er sprake kan zijn van een blokkade en deze de rest van het lichaam beïnvloed. Daarnaast gaat het de acupuncturist om het activeren van het zelfhelende vermogen van het lichaam.Hierdoor is acupunctuur toepasbaar bij zowel pijnklachten als onvruchtbaarheid, oorsuizen, slaapstoornissen, huidproblemen, allergieën, verslavingen, depressie, overgangsklachten, burn-out, RSI en ga zo maar door. Wilt u weten in hoe verre acupunctuur u kan helpen, maak dan een afspraak voor een 1ste consult en laat u geheel onderzoeken. De acupuncturist kan u dan direct vertellen wat we voor u kunnen doen.

Hoe veel keer moet ik komen?

Om u een betrouwbare en acurate inschatting te geven van het aantal behandelingen dat u nodig hebt, is het beste om dit met uw acupuncturist te bespreken. Ben u nog nooit bij een acupuncturist geweest, dan kunt u een afspraak maken voor een eerste consult met eventuele behandeling. De acupuncturist kan u dan naar aanleiding van uw klachten en het consult een inschatting geven.

Wat is een Acupuncturist?

De hoofdtaak van een acupuncturist is om uw zelfhelend vermogen te stimuleren.

In de acupunctuur draait alles erom het lichaam te voorzien van voldoende energie om ons zelfhelend vermogen te stimuleren en te versterken. Alles draait om de levensenergie, of Qi in balans te brengen. Het uitgangspunt is dat ziekte ontstaat door vermindering van kwaliteit, vermindering van hoeveelheid energie en beperking in omloop. Samen met de meridianen is de bloedsomloop een belangrijke indicator van gezondheid. Het plaatsen van naalden op specifieke plekken wordt dan ook gedaan om de stagnatie te deblokkeren.  Dit brengt het lichaam weer in balans. Het verbeteren van de energie flow zorgt ervoor dat het lichaam beter gaat functioneren en het zelfhelend vermogen geactiveerd wordt.

Hoe lang duurt het voordat ik resultaat merk?

Bij acute klachten wordt er gemiddeld na 1-3 behandelingen effect gemerkt. Bij chronische klachten is dat na 5-10 behandelingen. Het is belangrijk om de frequentie van uw behandeling vol te houden om de gewenste resultaten te bereiken

Ik ben zwanger, kan ik acupunctuur krijgen?

Ja, sterker zelfs: acupunctuur kan u goed helpen tijdens uw zwangerschap.

Met acupunctuur worden de zwangerschapsklachten op een natuurlijke manier en zonder bijwerkingen behandeld . De behandeling is erop gericht de energiebalans in uw lichaam te herstellen. Ook wordt uw hormoonhuishouding weer in evenwicht gebracht. Hierdoor nemen de klachten al snel af. Daarnaast behandelt de acupuncturist uiteraard uw specifieke klachten. Zoals bv: misselijkheid, hoofdpijn, migraine, slaapproblemen etc.

Waarom moet ik in het begin vaker behandeld worden?

Acupunctuur is een milde stimulatie aan je lichaam. Het is belangrijk om in het begin vaak behandeld te worden, zodat er meer herstel op treedt dan terugval. Zodra de klachten vermindert neemt de frequentie af. Zodra de klachten helemaal niet meer terugkomen is de behandeling klaar.

Advies vóór en na acupunctuur?

Probeer intensieve sport én/of training te vermijden vóór of na uw behandeling, drukte en stress vóór en na uw behandeling is ook niet goed voor uw herstel. Vermijd ook alcohol en drugs gebruik direct vóór of na uw behandeling.

Hoe lang duurt een acupunctuur afspraak?

Wij hebben drie soorten afspraken die het meest voorkomen.

Allereerst hebben we het consult met behandeling. Hier gaat u in gesprek met de acupuncturist om uw symptomen te bespreken, daaruit diagnosticeert de acupuncturist de onevenwichtigheden in uw lichaam. U zult een behandelingsplan te horen krijgen en ook hoe vaak u idealiter moet komen per week. Hierna krijgt u (uw eerste) acupunctuurbehandeling. Dit duurt ongeveer één uur.

Nadat u op consult bent geweest volgen er vervolgbehandelingen, deze zijn 45 minuten.

Soms zijn er ook patiënten die nog wat meer willen leren over acupunctuur en hun eigen onevenwichtigheden, maar willen nog niet behandeld worden. Zij boeken meestal enkel een consult van ongeveer een half uur.

Is Acupunctuur pijnlijk?

Voor Abdominal Acupuncture gebruiken wij extra dunne naalden. De prikjes zijn nauwelijks voelbaar. Mensen voelen soms niet eens waar ze zitten. Een enkele keer kan iemand een raar gevoel waarnemen, ook wel omschreven als zeurend, verdovend, opgezet , zwaar of pijnlijk. Dit noemen wij “DeQi”(Qi activeren) sensatie bij acupunctuur, dit is normaal, vaak is dit gevoel zo voorbij.

De LaserNeedle die wij vaak gebruiken in combinatie met het prikken van naalden is niet invasief en voelt u niets van. De LaserNeedle is bij uitstek geschikt voor hen die bang zijn voor naalden en voor kleine kinderen.

Wat zijn de kosten van Acupunctuur?

ChinaMedic is aangesloten bij de NVA (Nederlandse Vereniging van Acupunctuur) en een behandeling wordt vergoed door de meeste verzekeraars in het aanvullende. Het is raadzaam om contact op te nemen met uw verzekeraar wat dit precies betekent voor u. Voor een volledige prijslijst van al onze behandelingen KLIK HIER

Kan Acupunctuur helpen bij zwanger worden?

Ja, acupunctuur kan helpen om uw fertiliteit te bevorderen evenzeer voor mannen als voor vrouwen

De ChinaMedic Aanpak met abdominale acupunctuur verhoogt de kans op zwangerschap aanzienlijk zowel d.m.v. natuurlijke bevruchting als IUI of IVF. In beide gevallen steunen wij u ook met voedingsadvies en zo nodig kruidentherapie.  Met deze behandelmethode is een groot aantal cliënten succesvol moeder en vader geworden. 

De acupuncturist zal bij uw eerste consult met u een behandelschema samenstellen. 

Lees hier meer over Acupunctuur en Zwangerschap.

Hoeveel tijd tussen acupunctuur?

Tijdens uw eerste consult zal de acupuncturist zich daarover uitspreken. Je mag in principe ieder dag acupunctuur te doen. Afhankelijk van je klachten, de meest toepasbare frequentie is één keer of twee keer per week. Bij ernstige pijn is de frequentie soms twee of drie keer per week. Dat is in dat geval effectiever dan beginnen met één keer per week. De pijn komt tussendoor wel eens terug (door dagelijkse belasting en stress). Naarmate meer behandelingen wordt de pijn meestal steeds minder.

Hoe maak ik een afspraak?

U kunt hiervoor bellen naar onze receptie 020-6167615 of op onze website zelf een afspraak in plannen.

Zijn er bijwerkingen van acupunctuur?

Nee, als u wordt behandeld door een professionele acupuncturist zijn er geen bijwerkingen. Er zijn wel soms reacties na de acupunctuur: vermoeidheid, duizeligheid, emotionele ontlading of een “Genezing Crisis” tijdens de eerste periode. Geen zorgen, dit betekend dat uw lichaam een reactie toont en het herstel proces is gestart. Zorg er voor dat u altijd met de acupuncturist communiceert hoe u zich voelt.

Tip: Neem ter voorbereiding voor de behandeling een kleine maaltijd. Dit helpt goed voor vermoeidheid en duizeligheid na de acupunctuur.

Wat als mijn klachten erger worden?

Terwijl de meeste mensen duidelijke vermindering van hun klachten na een acupunctuurbehandeling merken, gebeuren bij sommige wel eens dat de klachten na een behandeling verergeren voordat ze zich weer beter voelen. Maakt je zich geen zorgen. Dit noemen we ook wel “genezing crisis”, het signaal “in balans brengen” is door uw lichaam ontvangen, het herstel proces kan een periode duren. Het idee is dat je lichaam reageert en je klachten in beweging zijn. Qua acupunctuur betekent het dat je primaire doelstelling is gehaald, omdat je verandert op meerdere niveaus van vastzittend naar loskomend. Zorg er voor dat u altijd met de acupuncturist communiceert hoe u zich voelt.

 

Waarom zijn bepaalde acupunctuurpunten gevoeliger dan andere?

Dit komt door de verschillende acu-punten op het lichaam. Sommige punten zijn gewoon sensitiever dan andere! De vingers en tenen hebben bijvoorbeeld veel meer zenuwen vergeleken met andere delen van het lichaam, dus punten aan de extremiteiten zijn uit nature gevoeliger dan punten rondom het midden van het lichaam.

Openingstijden

Maandag 9:30 - 17:00
Dinsdag 9:30 - 17:00
Woensdag Gesloten
Donderdag 9:30 - 17:00
Vrijdag Gesloten
Zaterdag 9:30 - 17:00
Zondag Gesloten

 

 

Contact

Acupunctuur Kliniek ChinaMedic

Postjesweg 36
1057 EB
Amsterdam West

Locatie

Gratis consult (10min.)

Open dag 16 juni zondag
(16 jaar jubileum)
Vrij inloop 09:30-12:00 uur
Postjesweg 36 te Amsterdam
(gratis parkeren)
Een kopje lekker Chinese thee

Free consultation (10min.)

Open day 16 June Sunday
Time: 09:30-12:00 uur
Postjesweg 36 in Amsterdam
(Free parking)
Enjoy a cup of Chinese tea
ChinaMedic Covid-19 nieuws. Bekijk hier de nieuwste updates
ChinaMedic Covid-19 news. Click here for the newest updates!