Acupunctuur bij (on)vruchtbaarheid en IVF

Steeds vaker ervaren mannen en vrouwen moeilijkheden bij het verwerken van kinderen. Soms ligt aan de vrouw, soms aan de man en in sommige gevallen aan beide.

Er zijn verschillende redenen waardoor vrouwen onvruchtbaarheid ervaren. Het kan komen door het natuurlijke proces van ouder worden, door ziekte in het voortplantingsgebied of een bij reguliere geneeskunde onbekende oorzaak.

Vanaf 40 jaar vermindert de functie van eierstokken, waardoor het voor de meeste vrouwen moeilijker wordt om zwanger te raken. Tevens daalt het oestrogeen en progesteronniveau, wat een probleem geeft bij de innesteling van de embryo. De eileiders kunnen geblokkeerd zijn vanwege infectie of endometriose, waardoor het sperma de eicel niet kan bevruchten. In de uterus kunnen myomen zijn ontstaan, welke de ingang van de eileiders kunnen blokkeren. Verder kan vaginale infectie ook een rol spelen bij de onvruchtbaarheid vanwege de overmatige slijmafzetting.

Onvruchtbaarheidsklachten bij mannen heeft te maken met de kwantiteit of kwaliteit van het sperma of een combinatie hiervan. De vermindering van kwantiteit of kwaliteit kan veroorzaakt zijn door infecties, ziekte of externe omgevingsfactoren. Vooral de juiste voeding is bij de man belangrijk om kwalitatief goede sperma te kunnen leveren.

Hoe helpt acupunctuur bij onvruchtbaarheid?

Bij acupunctuur en Chinese geneeswijze zien wij het probleem bij voortplanting anders dan de reguliere geneeskunde. In TCM is het vooral de nier-energie die belangrijk is voor een goede functie van fertiliteit. Daarnaast spelen ook andere organen een rol bij de vruchtbaarheid, zoals hart energie, lever en milt. Dus afhankelijk van uw situatie wordt voor u het beste behandelplan opgesteld.

Bij ChinaMedic passen wij vaak abdominale acupunctuur toe. De pijnloze abdominale acupunctuur is bijzonder effectief om niet alleen het gynaecologische probleem van onvruchtbaarheid te verhelpen, maar ook de daaronder liggende ziekte als bijvoorbeeld endometriose of PCOS. Bij vrouwen is het doel van de behandeling om de bloedcirculatie in het bekken te verbeteren, de nier-energie te voeden en het opheffen van een lokale energie blokkade of bloedblokkade. Bij mannen is de behandeling, naast het stimuleren van de nier-energie, gericht op het versterken van de milt en vaak ook de lever. Zoals eerder genoemd is voor mannen voeding een belangrijk aandachtspunt.

Hoe helpt acupunctuur bij IVF?

Bij IVF ondersteuning beginnen wij vaak al twee maanden of een half jaar voor de start van het IVF schema. Daarnaast wordt tijdens de IVF procedure acupunctuur regelmatig acupunctuur toegepast afgestemd op het IVF schema. De acupuncturist zal met u een behandelschema samenstellen. In beide gevallen steunen wij u ook met voedingsadvies en zo nodig kruidentherapie. De ChinaMedic Aanpak met abdominale acupunctuur verhoogt de kans op zwangerschap aanzienlijk zowel d.m.v. natuurlijke bevruchting als IUI of IVF. Met deze behandelmethode is een groot aantal cliënten succesvol moeder en vader geworden.

Al bijna twintig jaar ervaring

Inmiddels hebben wij alweer al bijna twintig klinische ervaring in het verhelpen van onvruchtbaarheidsklachten bij zowel vrouwen als mannen. Sinds de start van ChinaMedic is het een van de meest voorkomende behandelingen die wij toepassen. Wat onze aanpak zo succesvol maakt is de integrale aanpak, de pijnloze combinatie van abdominale acupunctuur, LaserNeedle en kruidentherapie. De toepassing van abdominale acupunctuur en de Chinamedic Aanpak zijn gericht op:

 • verbetering de cyclus (optimaliseren lengte, reguleren bloedverlies, bevorderen regelmatige eisprong, verminderen PMS)
 • balans stellen van de hormoonhuishouding
 • stress verminderen
 • energieversterking van alle betrokken meridianen en alle gynaecologische organen
 • functieverbetering van eierstokken, follikels en de kwaliteit van de eicel
 • verbetering van de bloedcirculatie in het kleine bekken zowel de eierstokken en de baarmoeder
 • reductie stress bij punctie
 • verhogen innesteling kans bij terugplaatsing van de embryo
 • verbetering van opbouw en doorbloeding van het baarmoederslijmvlies
 • vermindert kans op miskraam
 • verbetering van het immuunsysteem

Veel gestelde vragen

Is Acupunctuur goed voor je?

Acupunctuur wordt al duizenden jaren ingezet voor het verhelpen en verbeteren van een groot scala aan ziektes en klachten. Voor een acupuncturist is de benadering simpel: energie stroomt of het stroomt niet. De symptomen laten zien waar in het lichaam er sprake kan zijn van een blokkade en deze de rest van het lichaam beïnvloed. Daarnaast gaat het de acupuncturist om het activeren van het zelfhelende vermogen van het lichaam.Hierdoor is acupunctuur toepasbaar bij zowel pijnklachten als onvruchtbaarheid, oorsuizen, slaapstoornissen, huidproblemen, allergieën, verslavingen, depressie, overgangsklachten, burn-out, RSI en ga zo maar door. Wilt u weten in hoe verre acupunctuur u kan helpen, maak dan een afspraak voor een 1ste consult en laat u geheel onderzoeken. De acupuncturist kan u dan direct vertellen wat we voor u kunnen doen.

Hoe veel keer moet ik komen?

Om u een betrouwbare en acurate inschatting te geven van het aantal behandelingen dat u nodig hebt, is het beste om dit met uw acupuncturist te bespreken. Ben u nog nooit bij een acupuncturist geweest, dan kunt u een afspraak maken voor een eerste consult met eventuele behandeling. De acupuncturist kan u dan naar aanleiding van uw klachten en het consult een inschatting geven.

Wat is een Acupuncturist?

De hoofdtaak van een acupuncturist is om uw zelfhelend vermogen te stimuleren.

In de acupunctuur draait alles erom het lichaam te voorzien van voldoende energie om ons zelfhelend vermogen te stimuleren en te versterken. Alles draait om de levensenergie, of Qi in balans te brengen. Het uitgangspunt is dat ziekte ontstaat door vermindering van kwaliteit, vermindering van hoeveelheid energie en beperking in omloop. Samen met de meridianen is de bloedsomloop een belangrijke indicator van gezondheid. Het plaatsen van naalden op specifieke plekken wordt dan ook gedaan om de stagnatie te deblokkeren.  Dit brengt het lichaam weer in balans. Het verbeteren van de energie flow zorgt ervoor dat het lichaam beter gaat functioneren en het zelfhelend vermogen geactiveerd wordt.

Hoe lang duurt het voordat ik resultaat merk?

Bij acute klachten wordt er gemiddeld na 1-3 behandelingen effect gemerkt. Bij chronische klachten is dat na 5-10 behandelingen. Het is belangrijk om de frequentie van uw behandeling vol te houden om de gewenste resultaten te bereiken

Ik ben zwanger, kan ik acupunctuur krijgen?

Ja, sterker zelfs: acupunctuur kan u goed helpen tijdens uw zwangerschap.

Met acupunctuur worden de zwangerschapsklachten op een natuurlijke manier en zonder bijwerkingen behandeld . De behandeling is erop gericht de energiebalans in uw lichaam te herstellen. Ook wordt uw hormoonhuishouding weer in evenwicht gebracht. Hierdoor nemen de klachten al snel af. Daarnaast behandelt de acupuncturist uiteraard uw specifieke klachten. Zoals bv: misselijkheid, hoofdpijn, migraine, slaapproblemen etc.

Waarom moet ik in het begin vaker behandeld worden?

Acupunctuur is een milde stimulatie aan je lichaam. Het is belangrijk om in het begin vaak behandeld te worden, zodat er meer herstel op treedt dan terugval. Zodra de klachten vermindert neemt de frequentie af. Zodra de klachten helemaal niet meer terugkomen is de behandeling klaar.

Advies vóór en na acupunctuur?

Probeer intensieve sport én/of training te vermijden vóór of na uw behandeling, drukte en stress vóór en na uw behandeling is ook niet goed voor uw herstel. Vermijd ook alcohol en drugs gebruik direct vóór of na uw behandeling.

Hoe lang duurt een acupunctuur afspraak?

Wij hebben drie soorten afspraken die het meest voorkomen.

Allereerst hebben we het consult met behandeling. Hier gaat u in gesprek met de acupuncturist om uw symptomen te bespreken, daaruit diagnosticeert de acupuncturist de onevenwichtigheden in uw lichaam. U zult een behandelingsplan te horen krijgen en ook hoe vaak u idealiter moet komen per week. Hierna krijgt u (uw eerste) acupunctuurbehandeling. Dit duurt ongeveer één uur.

Nadat u op consult bent geweest volgen er vervolgbehandelingen, deze zijn 45 minuten.

Soms zijn er ook patiënten die nog wat meer willen leren over acupunctuur en hun eigen onevenwichtigheden, maar willen nog niet behandeld worden. Zij boeken meestal enkel een consult van ongeveer een half uur.

Is Acupunctuur pijnlijk?

Voor Abdominal Acupuncture gebruiken wij extra dunne naalden. De prikjes zijn nauwelijks voelbaar. Mensen voelen soms niet eens waar ze zitten. Een enkele keer kan iemand een raar gevoel waarnemen, ook wel omschreven als zeurend, verdovend, opgezet , zwaar of pijnlijk. Dit noemen wij “DeQi”(Qi activeren) sensatie bij acupunctuur, dit is normaal, vaak is dit gevoel zo voorbij.

De LaserNeedle die wij vaak gebruiken in combinatie met het prikken van naalden is niet invasief en voelt u niets van. De LaserNeedle is bij uitstek geschikt voor hen die bang zijn voor naalden en voor kleine kinderen.

Wat zijn de kosten van Acupunctuur?

ChinaMedic is aangesloten bij de NVA (Nederlandse Vereniging van Acupunctuur) en een behandeling wordt vergoed door de meeste verzekeraars in het aanvullende. Het is raadzaam om contact op te nemen met uw verzekeraar wat dit precies betekent voor u. Voor een volledige prijslijst van al onze behandelingen KLIK HIER

Kan Acupunctuur helpen bij zwanger worden?

Ja, acupunctuur kan helpen om uw fertiliteit te bevorderen evenzeer voor mannen als voor vrouwen

De ChinaMedic Aanpak met abdominale acupunctuur verhoogt de kans op zwangerschap aanzienlijk zowel d.m.v. natuurlijke bevruchting als IUI of IVF. In beide gevallen steunen wij u ook met voedingsadvies en zo nodig kruidentherapie.  Met deze behandelmethode is een groot aantal cliënten succesvol moeder en vader geworden. 

De acupuncturist zal bij uw eerste consult met u een behandelschema samenstellen. 

Lees hier meer over Acupunctuur en Zwangerschap.

Hoeveel tijd tussen acupunctuur?

Tijdens uw eerste consult zal de acupuncturist zich daarover uitspreken. Je mag in principe ieder dag acupunctuur te doen. Afhankelijk van je klachten, de meest toepasbare frequentie is één keer of twee keer per week. Bij ernstige pijn is de frequentie soms twee of drie keer per week. Dat is in dat geval effectiever dan beginnen met één keer per week. De pijn komt tussendoor wel eens terug (door dagelijkse belasting en stress). Naarmate meer behandelingen wordt de pijn meestal steeds minder.

Hoe maak ik een afspraak?

U kunt hiervoor bellen naar onze receptie 020-6167615 of op onze website zelf een afspraak in plannen.

Zijn er bijwerkingen van acupunctuur?

Nee, als u wordt behandeld door een professionele acupuncturist zijn er geen bijwerkingen. Er zijn wel soms reacties na de acupunctuur: vermoeidheid, duizeligheid, emotionele ontlading of een “Genezing Crisis” tijdens de eerste periode. Geen zorgen, dit betekend dat uw lichaam een reactie toont en het herstel proces is gestart. Zorg er voor dat u altijd met de acupuncturist communiceert hoe u zich voelt.

Tip: Neem ter voorbereiding voor de behandeling een kleine maaltijd. Dit helpt goed voor vermoeidheid en duizeligheid na de acupunctuur.

Wat als mijn klachten erger worden?

Terwijl de meeste mensen duidelijke vermindering van hun klachten na een acupunctuurbehandeling merken, gebeuren bij sommige wel eens dat de klachten na een behandeling verergeren voordat ze zich weer beter voelen. Maakt je zich geen zorgen. Dit noemen we ook wel “genezing crisis”, het signaal “in balans brengen” is door uw lichaam ontvangen, het herstel proces kan een periode duren. Het idee is dat je lichaam reageert en je klachten in beweging zijn. Qua acupunctuur betekent het dat je primaire doelstelling is gehaald, omdat je verandert op meerdere niveaus van vastzittend naar loskomend. Zorg er voor dat u altijd met de acupuncturist communiceert hoe u zich voelt.

 

Waarom zijn bepaalde acupunctuurpunten gevoeliger dan andere?

Dit komt door de verschillende acu-punten op het lichaam. Sommige punten zijn gewoon sensitiever dan andere! De vingers en tenen hebben bijvoorbeeld veel meer zenuwen vergeleken met andere delen van het lichaam, dus punten aan de extremiteiten zijn uit nature gevoeliger dan punten rondom het midden van het lichaam.

Openingstijden

Maandag 9:30 - 17:00
Dinsdag 9:30 - 17:00
Woensdag Gesloten
Donderdag 9:30 - 17:00
Vrijdag Gesloten
Zaterdag 9:30 - 17:00
Zondag Gesloten

 

 

Contact

Acupunctuur Kliniek ChinaMedic

Postjesweg 36
1057 EB
Amsterdam West

Locatie

Gratis consult (10min.)

Open dag 16 juni zondag
(16 jaar jubileum)
Vrij inloop 09:30-12:00 uur
Postjesweg 36 te Amsterdam
(gratis parkeren)
Een kopje lekker Chinese thee

Free consultation (10min.)

Open day 16 June Sunday
Time: 09:30-12:00 uur
Postjesweg 36 in Amsterdam
(Free parking)
Enjoy a cup of Chinese tea
ChinaMedic Covid-19 nieuws. Bekijk hier de nieuwste updates
ChinaMedic Covid-19 news. Click here for the newest updates!