Overgangsklachten en Acupunctuur
De overgang (menopauze) is de fase waarin een vrouw afscheid neemt van haar vruchtbare jaren. Haar rol in het leven verandert. Het is een natuurlijk proces. Door veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen lichamelijke en emotionele klachten ontstaan. Deze klachten horen erbij. Maar voor sommige vrouwen worden ze zo heftig dat het functioneren in het dagelijks leven een probleem wordt.
De klachten
We spreken van de overgang vanaf het moment dat de menstruatie een jaar is uitgebleven. Dat moment ligt meestal ergens tussen de 45 en 55 jaar. Maar al veel eerder kunnen klachten ervaren worden die met de naderende overgang te maken hebben. De hormonale veranderingen kunnen zich al voordoen vanaf het 35e jaar. De aanmaak van oestrogeen en progesteron neemt af en dat kan leiden tot allerlei verschijnselen op lichamelijk vlak. De meest bekende zijn nachtzweten, opvliegers, hartkloppingen, vaginale droogte, vermoeidheid en hoofdpijn. Maar ook in emotioneel opzicht is er veel gaande in het leven van een vrouw in de overgang. Zij moet afscheid nemen van haar rol als vruchtbare vrouw. Veel vrouwen vinden dat een moeilijk proces en voelen zich depressief, emotioneel of humeurig.
Het herstellen van het evenwicht
Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Deze eeuwenoude geneeskunde is gebaseerd op het inzicht dat lichamelijke en geestelijke klachten voortkomen uit verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam. Met acupunctuur kunnen deze verstoringen worden hersteld en wordt de energiestroom in uw lichaam weer in balans gebracht. Acupunctuur zet het lichaam en de geest aan zichzelf te genezen. Tijdens een acupunctuurbehandeling worden heel dunne naaldjes geplaatst op bepaalde punten op het lichaam. U voelt daar bijna niets van. Om het effect van de behandeling te vergroten, kunnen bijvoorbeeld de naaldjes worden verwarmd met moxa (bijvoetkruid). De naaldjes blijven ongeveer dertig minuten zitten. Acupunctuur heeft nagenoeg geen bijwerkingen. De behandeling kan worden aangevuld met massage, kruidentherapie of een voedingsadvies.
Wat kan acupunctuur doen?
Binnen de acupunctuur worden overgangsklachten in verband gebracht met een verminderde reproductie-energie, Jing genaamd. Deze energie ligt opgeslagen in de nieren en is te vergelijken met een batterij. Een acupunctuurbehandeling richt zich dan ook op het goed laten functioneren van de nierenergie. Daarnaast wordt de hormoonhuishouding in balans gebracht. De heftigheid van de klachten wordt hierdoor minder. Bovendien zullen de klachten zich minder vaak voordoen. Wanneer u regelmatig een acupunctuurbehandeling ondergaat, zult u merken dat het leven met de overgang niet zo ongemakkelijk hoeft te zijn. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van uw klachten. Uw acupuncturist vertelt u hier meer over.
Het resultaat spreekt voor zichzelf
Veel gestelde vragen
Is Acupunctuur goed voor je?
Acupunctuur wordt al duizenden jaren ingezet voor het verhelpen en verbeteren van een groot scala aan ziektes en klachten. Voor een acupuncturist is de benadering simpel: energie stroomt of het stroomt niet. De symptomen laten zien waar in het lichaam er sprake kan zijn van een blokkade en deze de rest van het lichaam beïnvloed. Daarnaast gaat het de acupuncturist om het activeren van het zelfhelende vermogen van het lichaam.Hierdoor is acupunctuur toepasbaar bij zowel pijnklachten als onvruchtbaarheid, oorsuizen, slaapstoornissen, huidproblemen, allergieën, verslavingen, depressie, overgangsklachten, burn-out, RSI en ga zo maar door. Wilt u weten in hoe verre acupunctuur u kan helpen, maak dan een afspraak voor een 1ste consult en laat u geheel onderzoeken. De acupuncturist kan u dan direct vertellen wat we voor u kunnen doen.
Hoe veel keer moet ik komen?
Om u een betrouwbare en acurate inschatting te geven van het aantal behandelingen dat u nodig hebt, is het beste om dit met uw acupuncturist te bespreken. Ben u nog nooit bij een acupuncturist geweest, dan kunt u een afspraak maken voor een eerste consult met eventuele behandeling. De acupuncturist kan u dan naar aanleiding van uw klachten en het consult een inschatting geven.
Wat is een Acupuncturist?
De hoofdtaak van een acupuncturist is om uw zelfhelend vermogen te stimuleren.
In de acupunctuur draait alles erom het lichaam te voorzien van voldoende energie om ons zelfhelend vermogen te stimuleren en te versterken. Alles draait om de levensenergie, of Qi in balans te brengen. Het uitgangspunt is dat ziekte ontstaat door vermindering van kwaliteit, vermindering van hoeveelheid energie en beperking in omloop. Samen met de meridianen is de bloedsomloop een belangrijke indicator van gezondheid. Het plaatsen van naalden op specifieke plekken wordt dan ook gedaan om de stagnatie te deblokkeren. Dit brengt het lichaam weer in balans. Het verbeteren van de energie flow zorgt ervoor dat het lichaam beter gaat functioneren en het zelfhelend vermogen geactiveerd wordt.
Hoe lang duurt het voordat ik resultaat merk?
Bij acute klachten wordt er gemiddeld na 1-3 behandelingen effect gemerkt. Bij chronische klachten is dat na 5-10 behandelingen. Het is belangrijk om de frequentie van uw behandeling vol te houden om de gewenste resultaten te bereiken
Ik ben zwanger, kan ik acupunctuur krijgen?
Ja, sterker zelfs: acupunctuur kan u goed helpen tijdens uw zwangerschap.
Met acupunctuur worden de zwangerschapsklachten op een natuurlijke manier en zonder bijwerkingen behandeld . De behandeling is erop gericht de energiebalans in uw lichaam te herstellen. Ook wordt uw hormoonhuishouding weer in evenwicht gebracht. Hierdoor nemen de klachten al snel af. Daarnaast behandelt de acupuncturist uiteraard uw specifieke klachten. Zoals bv: misselijkheid, hoofdpijn, migraine, slaapproblemen etc.
Waarom moet ik in het begin vaker behandeld worden?
Acupunctuur is een milde stimulatie aan je lichaam. Het is belangrijk om in het begin vaak behandeld te worden, zodat er meer herstel op treedt dan terugval. Zodra de klachten vermindert neemt de frequentie af. Zodra de klachten helemaal niet meer terugkomen is de behandeling klaar.
Advies vóór en na acupunctuur?
Probeer intensieve sport én/of training te vermijden vóór of na uw behandeling, drukte en stress vóór en na uw behandeling is ook niet goed voor uw herstel. Vermijd ook alcohol en drugs gebruik direct vóór of na uw behandeling.
Hoe lang duurt een acupunctuur afspraak?
Wij hebben drie soorten afspraken die het meest voorkomen.
Allereerst hebben we het consult met behandeling. Hier gaat u in gesprek met de acupuncturist om uw symptomen te bespreken, daaruit diagnosticeert de acupuncturist de onevenwichtigheden in uw lichaam. U zult een behandelingsplan te horen krijgen en ook hoe vaak u idealiter moet komen per week. Hierna krijgt u (uw eerste) acupunctuurbehandeling. Dit duurt ongeveer één uur.
Nadat u op consult bent geweest volgen er vervolgbehandelingen, deze zijn 45 minuten.
Soms zijn er ook patiënten die nog wat meer willen leren over acupunctuur en hun eigen onevenwichtigheden, maar willen nog niet behandeld worden. Zij boeken meestal enkel een consult van ongeveer een half uur.
Is Acupunctuur pijnlijk?
Voor Abdominal Acupuncture gebruiken wij extra dunne naalden. De prikjes zijn nauwelijks voelbaar. Mensen voelen soms niet eens waar ze zitten. Een enkele keer kan iemand een raar gevoel waarnemen, ook wel omschreven als zeurend, verdovend, opgezet , zwaar of pijnlijk. Dit noemen wij “DeQi”(Qi activeren) sensatie bij acupunctuur, dit is normaal, vaak is dit gevoel zo voorbij.
De LaserNeedle die wij vaak gebruiken in combinatie met het prikken van naalden is niet invasief en voelt u niets van. De LaserNeedle is bij uitstek geschikt voor hen die bang zijn voor naalden en voor kleine kinderen.
Wat zijn de kosten van Acupunctuur?
ChinaMedic is aangesloten bij de NVA (Nederlandse Vereniging van Acupunctuur) en een behandeling wordt vergoed door de meeste verzekeraars in het aanvullende. Het is raadzaam om contact op te nemen met uw verzekeraar wat dit precies betekent voor u. Voor een volledige prijslijst van al onze behandelingen KLIK HIER
Kan Acupunctuur helpen bij zwanger worden?
Ja, acupunctuur kan helpen om uw fertiliteit te bevorderen evenzeer voor mannen als voor vrouwen
De ChinaMedic Aanpak met abdominale acupunctuur verhoogt de kans op zwangerschap aanzienlijk zowel d.m.v. natuurlijke bevruchting als IUI of IVF. In beide gevallen steunen wij u ook met voedingsadvies en zo nodig kruidentherapie. Met deze behandelmethode is een groot aantal cliënten succesvol moeder en vader geworden.
De acupuncturist zal bij uw eerste consult met u een behandelschema samenstellen.
Lees hier meer over Acupunctuur en Zwangerschap.
Hoeveel tijd tussen acupunctuur?
Tijdens uw eerste consult zal de acupuncturist zich daarover uitspreken. Je mag in principe ieder dag acupunctuur te doen. Afhankelijk van je klachten, de meest toepasbare frequentie is één keer of twee keer per week. Bij ernstige pijn is de frequentie soms twee of drie keer per week. Dat is in dat geval effectiever dan beginnen met één keer per week. De pijn komt tussendoor wel eens terug (door dagelijkse belasting en stress). Naarmate meer behandelingen wordt de pijn meestal steeds minder.
Hoe maak ik een afspraak?
U kunt hiervoor bellen naar onze receptie 020-6167615 of op onze website zelf een afspraak in plannen.
Zijn er bijwerkingen van acupunctuur?
Nee, als u wordt behandeld door een professionele acupuncturist zijn er geen bijwerkingen. Er zijn wel soms reacties na de acupunctuur: vermoeidheid, duizeligheid, emotionele ontlading of een “Genezing Crisis” tijdens de eerste periode. Geen zorgen, dit betekend dat uw lichaam een reactie toont en het herstel proces is gestart. Zorg er voor dat u altijd met de acupuncturist communiceert hoe u zich voelt.
Tip: Neem ter voorbereiding voor de behandeling een kleine maaltijd. Dit helpt goed voor vermoeidheid en duizeligheid na de acupunctuur.
Wat als mijn klachten erger worden?
Terwijl de meeste mensen duidelijke vermindering van hun klachten na een acupunctuurbehandeling merken, gebeuren bij sommige wel eens dat de klachten na een behandeling verergeren voordat ze zich weer beter voelen. Maakt je zich geen zorgen. Dit noemen we ook wel “genezing crisis”, het signaal “in balans brengen” is door uw lichaam ontvangen, het herstel proces kan een periode duren. Het idee is dat je lichaam reageert en je klachten in beweging zijn. Qua acupunctuur betekent het dat je primaire doelstelling is gehaald, omdat je verandert op meerdere niveaus van vastzittend naar loskomend. Zorg er voor dat u altijd met de acupuncturist communiceert hoe u zich voelt.
Waarom zijn bepaalde acupunctuurpunten gevoeliger dan andere?
Dit komt door de verschillende acu-punten op het lichaam. Sommige punten zijn gewoon sensitiever dan andere! De vingers en tenen hebben bijvoorbeeld veel meer zenuwen vergeleken met andere delen van het lichaam, dus punten aan de extremiteiten zijn uit nature gevoeliger dan punten rondom het midden van het lichaam.
Openingstijden
Maandag | 9:30 - 17:00 |
Dinsdag | 9:30 - 17:00 |
Woensdag | Gesloten |
Donderdag | 9:30 - 17:00 |
Vrijdag | Gesloten |
Zaterdag | 9:30 - 17:00 |
Zondag | Gesloten |